Glasset må da være minst halvtomt...

Av og til leser jeg saker med store overskrifter og saftige ingresser, men hvor jeg lurer litt på - hva er egentlig fakta her? Aftenpostens sak om byråkrativekst er en slik sak. Det sier litt om medias mulighet til å styre folks inntrykk av saker gjennom avisens vinkling. Glasset skal være halvtomt.

Fakta er følgende:
Siste tre rødgrønne år: 2147 flere ansatte i direktorat, 70 flere ansatte i departement
Første tre H/FrP år: 1041 flere ansatte i direktoratet, 13 FÆRRE ansatte i departement

For alle som er opptatt av en mer effektiv offentlig sektor, så er tallenes tale klar. H/FRP leverer bedre resultat enn AP og absolutt i tråd med den retning vi ønsker. Veksten i ansettelser i direktoratene er halvert. Veksten i ansatte i departementene er snudd til nedgang. Det har vi klart på 3 år. Men vi er åpenbart ikke i mål. Vi ønsker å redusere byråkratiet, øke offentlig tjenesteproduksjon og ikke minst øke veksten i privat næringsliv. Det er vi tydelige på, og det jobber vi videre med.

Aftenpostens artikkel er dog ikke særlig opptatt av at trenden er snudd. At byråkratveksten går kraftig ned. At antall ansatte i departementene nå faktisk reduseres. Nei, Aftenposten ønsker å etterlate det motsatte inntrykk. Man får inntrykk av rekordstor byråkrativekst. At regjeringen ikke har kontroll. En situasjon som tynger staten. AP får kritisere og gir inntrykk av at det ansettes byråkrater i et tempo verden ikke har sett maken til. Aftenposten har sågar laget  grafikk med over 1000 sorte byråkratfigurer for å vise antallet visuelt.

Men fakta er at veksttakten er halvert, ikke økt. Hvorfor, Aftenposten? Redaktørstyrte Aftenposten.

Det er ikke så veldig annerledes enn en artikkel i Dagens Næringsliv for kort tid siden. Da slo avisen stort opp at Jernbaneverket hadde brukt rundt 2 mrd kr på konsulenter og innleid arbeidskraft siden 2011. AP var i harnisk og mente vi måtte rydde opp. Men fakta var at konsulentbruken var nesten dobbelt så høy i perioden 2011-13 (rødgrønne regjering) som i 2014-16 (H/FrP regjering). Fakta tilsier at DN burde skrevet om hvordan AP ikke hadde kontroll på konsulentbruken. Men den gang ei.

Tilsvarende så vi på Nettavisen, hvor AP kritiserer dagens avgiftsnivå som "rekordhøyt". Men får ingen spørsmål eller henvisning til at AP foreslo kraftig økning i en rekke avgifter i sitt alternative statsbudsjett for 2017. Bare på bilfronten ville avgiftsnivået økt med tre milliarder kroner i 2017 med APs budsjett. Tilvarende kritiserer AP bompengenivået - selv om de har stemt imot alle regjeringens foreslag til bompengekutt, og i byene de styrer generelt kjemper for å øke takstene. Dermed lar pressen AP fremstå som en pryoman som kritiserer brannvesenet. Det blir saftig kritikk, men særlig opplysende debatt er det ikke.

APs strategi er ganske tydelig. AP nekter å forholde seg til resultatene under dagens regjering sett opp mot rødgrønn regjering. Det er visst irrelevant.
I Aftenpostens sak sier AP "- Hva vi ville gjort er ikke det som er saken her, innvender stortingsrepresentant og medlem i Kommunal- og forvaltningskomiteen, Stein Erik Lauvås (Ap)."
Jo, vil jeg si. Det er relevant. Velgere som er opptatt av en mer effektiv offentlig sektor bør kunne sammenligne virkemidler og resultater, ikke bare høre kritikk fra opposisjonen uten å ansvarliggjøre alternativet til regjeringen.

Men media lar AP fortsette å kritisere regjeringen opp mot en ideell virkelighet, fremfor mot de resultatene som AP har levert. Og media lar AP fremsette påstander som åpenbart ikke ville passert en faktasjekk:
"ansettelsene (har) kommet i et tempo som knapt noen har klart før dem" sier AP i Aftenpostens artikkel.

Vel, tallene i Aftenpostens artikkel viser det motsatte. En lavere vekst i offentlig ansatte nå, og faktisk en nedgang i departementene. Og jeg som trodde redaktørstyrte medier skulle sikre at vi fikk en faktabasert samfunnsdebatt. Takk til sosiale medier for at man kan bidra med perspektiver.

26 kommentarer

Antisosialist

04.05.2017 kl.09:01

Helt riktig Solvik OLsen.

Media, er Norges problem, ikke mulighetene eller løsningene for fremtiden, de har vi. Men MEDIA holder landet tilbake i en tåkedis av sosialisme og gammelt gufs fra Sovjet.

FrP`s løsninger er svaret på de fleste samfunnsutfordringene for fremtiden. Det nytter ikke med Karl Marx-politikk, da kan man like godt legge ned alt og leve på småfugler, som de gjør i kommunistlandet Nord Korea. Og NAV-kassen er tømmes raskt, i takt med at AP vil øke innvandringen ytterligere.

Men media HAR BESTEMT at Norge ikke skal få lov til å få en bedre fremtid, de vil at AP skal ta knekken på landet med sine destruktive skatter og avgifter som ødelegger både privatøkonomien og bedrifter. De vil suge kjøttet ut av oss hvis de kan, og så lar de oss dø i en helsekø. DET er Arbeiderparti-samfunnet.

Stå på Olsen, vi jobber sammen med dere på alle arenaer i sosiale medier for å få frem sannheten som radismedia skjuler.

Halvard

04.05.2017 kl.09:06

Hvem skal ta fatt i problemene som fremkommer vedrørende medias mangel på faktaformidling?

Medias helt klare virkelighetsforvrenging, i altfor mange saker, bør snarest tas opp til bred samfunnsdebatt.

Denne utvikling med fakenews og taktikkeri i deres nyhetsformidling er en økende fare for det ekte demokrati.

Klassekampen har en statsstøtte på nær 25 millioner?

Samme avis får 9 millioner årlig fra LO sitt nyhetsbyrå.

Når man regner den totale årlige støtte Klassekampen får, opp mot antall ansatte, ja da......

Kan man forvente objektivitet fra denne avis?

Ser man på eierskap i media forklarer det nok også hvorfor dette blir skjevt.

Til syvende og sist står det på om vi har å gjøre med redaktører og som er sitt ansvar bevisst.

Det virker som det svikter der.

tomnico

04.05.2017 kl.09:11

Norsk presse er APs presseorgan og forlengde arm og har "Helgas svertekampanje" som hovedformål. Det er vel ingen som lenger tror hva avisene formidler. Nye ord som falske nyheter og spesielt alternative sannheter, hadde vel neppe dukket opp og etablert seg, uten at journalistene haddde blitt avslørt?

Bygutt

04.05.2017 kl.09:21

Man kan ikke forvente annet av et journalistkorps og redaktørkorps som er utdannet oppdratt og jobber daglig i et ensrettet miljø. Skulle man være i tvil om påstanden se denne linken fra deres eget tidsskrift;http://journalisten.no/2016/05/journalistene-blir-rodere.

Trøsten er at nye media som nettaviser og ikke-lineært TV vil frata dem makten. Man ser at papirbaserte aviser er i ferd med å grave sin egen grav. Deres betalingsbaserte nettjenester taper i konkurranse med de åpne. Journalister kan ikke lenger bruke mediemakt til å forvrenge fakta til venstre. Det er bare å vente noen år, så er de venstrevridde og ensrettede journalister på frenetisk søk etter kommunikasjonsjobber hos kapitalen. Jeg gleder meg.

Henning Johansson

04.05.2017 kl.09:28

Media lar alle politikere framsette påstander. Å faktasjekke alt politikere sier er rett og slett en umulighet. Når Solvik Olsen klager på media fordi politiske motstandere får slippe til, minne det litt for mye om Trumps måte å reagere på - når han til stadighet blir tatt med buksene nede. Solvik Olsen og Frp har naturligvis problemer med bompengerekorden, med samferdselsplaner som ikke er forankret i budsjettene osv. Bare for å nevne noe. Men å gå løs på media for egen utilstrekkelighet blir direkte patetisk.

Halvard

04.05.2017 kl.09:43

Her tar du feil, Henning Johansson.

Solvik Olsen går ikke løs på media p.g.a. egne utilstrekkelighet. Det er bare ordspill og velkjent herske- og sverteteknikk du bruker nå.

Les hva han skriver i bloggen sin.

Når det gjelder hva Solvik Olsen har å vise til i sin tid som samferdselsminister så fortjener han honnør.

Renny R. Toftegaard

04.05.2017 kl.09:49

Henning Johansson. Her understreker du akkurat det KSO sier. Du påstår at FRP har satt bompengerekord, men du nevner ikke med et ord at AP stemmer imot alle forslag om å fjerne/unngå bompengefinasiering. Synes du dette er rederlig. Enten er du dum, eller så tror du det norske folk er det. Dette er forresten AP koden. Spy ut halvkvedede sannheter fordi det er sikkert mange norske velgere som er dumme nok til å bite på. Politikerforrakten bare øker med slike tåpelige utsagn.

Grusomme meg

04.05.2017 kl.09:53

Media er så til de grader venstrestyrt at det ikke er mulig og unngå se hvor de setter agendaen.De kjører på med Ap,krf,sv,v,mdg og kjører på solskinnshistorier og alt de kan for å sverte H og frp.

Intet nytt der.

Håper Norges befolkning stemmer blått ved kommende valg og at blått får flertall slik at venstresiden mister makt noe som er ekstremt viktig for A/S Norge. A/S Norge går til helvete med en Ap basert regjering

Tommy Karlsen

04.05.2017 kl.09:59

Pressen opprettet jo et tilsyn som skulle passe på at at mediedebatten ikke ble preget av Fake News, de har tydeligivis ikke hatt sitt første møte enda;)

John

04.05.2017 kl.10:09

Helt riktig påpekt Ketil.

Det er en grunn til at "gammelmediene" med Aftenposten i spissen taper lesere og abonnenter i rekordfart.

De driver ikke journalistikk lenger.

Det vi får servert i MSM er kun venstreorienert politisk propaganda, journalistens egen mening og gjennomgående tendensiøs vinkling, og ikke minst, underslag av nyheter som ikke passer inn i venstresidens agenda..

For 5 år siden sa jeg opp Aftenposten etter 35 år på kundelista, og jeg har sluttet å se på NRK og TV2.

Grunnen er den kontinuerlige hjernevasken som pågår.

Fake News mediene tror katten fremdeles er i sekkken, men den er ute.

Halvard

04.05.2017 kl.10:13

Det beste tilsynet media kan ha er kommentarfelt slik at man der har mulighet for å korrigere bevisste feil, supplere og debattere. Ofte når jeg leser kommentarfelt etter en artikkel ender jeg opp med utrolig mye relevant tilleggsinformasjon.

Dessuten er de den vanlige mann i gatas mulighet til å la sin mening bli hørt. Det er sunt demokrati.

Jeg er stygt redd det bare ender opp med et spill for galleriet dersom pressen SELV skal opprette et slikt tilsyn. Bukken og havresekken.....

Tore

04.05.2017 kl.10:34

For noe vås... særlig fra Statsråden. Ap var ineffektive og da da kan de blå-blå hive seg på karusellen uten forsøk på å bremse?? De 200 som Ap ansatte suppleres med 100 til! Aftenposten 1 - Statsråden 0.

Petter Thielsen

04.05.2017 kl.10:37

Dette er sutring. Hvis media er så venstrestyrt så får høyresiden skape sine egne medier med egne journalister da. Det er jo ikke slik at journalister er født med et sosialistgen. Da kan de sitte i ekkokammeret sitt og være med seg selv. Solvik-Olsen har åpenbart blit inspirert av alfahannen i USA som bruker mer tid på krangle med pressen enn å utføre politikk. FrP er desperate og vet at alt de kan gjøre frem til valget er å sverte presse og motstandere. Sandkassepolitikk av kjipeste sort. Gleder meg til september!

Petter

04.05.2017 kl.10:46

Den største feilen din regjering gjør Solvik Olsen er å ikke avskaffe pressestøtten og privatisere ARK.

Før var det Telenor som finansierer Amedia, nå er det Dnb.

Dere må få satt en stopper på at den blodrøde pressen finansieres med skattepenger.

Grimkjell

04.05.2017 kl.10:50

Solvik-Olsen. FrP må forstå at journalister ikke er "politisk nøytrale". Det er visse "aksiom" som journalister legger i bunnen av sin fortelling. Et slik aksiom er globalismens velsignelse. Her er FrP et kjetterparti og blir behandlet som det.

Ikke noe politisk parti - kanskje med unntak av SV- har endret sin politikk så fundamentalt som AP. Fra å være et sosialistisk parti med røtter i kommunismen kaller de seg nå "sosialdemokratisk" og forteller oss at de har røtter i britisk syndikalisme. Deres kolektivisme er byttet ut med "omsorg for enkeltindividet". Fra å være et parti for industriarbeidere og proletarer er de nå et parti for offentlig ansatte. Samtidig har de formet sin økonomiske politikk slik at de brede velgergrupper er tjent med "omfordelingspolitikken". Det gjelder ikke minst journalister som lever av statlige overføringer. For journalister er det derfor maktpåliggende å få festet et inntrykk av at en vekst i byråkratiet er naturgitt og at det derfor er fåfengt å arbeide i mot veksten. Derfor latterliggjør journalister alle som vil forhindre at byråkratiet vokser.

Skulle noen mene at offentlige overføringer til priviligerte grupper fører til økte skatter for folk flest kommer media og forteller oss at skatter går til sykehjemsplasser, barnehager og skoler for våre barn. Likeledes at det er "de rike" som skal betale gildet. Vil du Solvik-Olsen gjøre noe med medias myter må du kle av mytefortellerne. Ja du må fortelle velgerne at journalister er mytefortellere som er avhengige av at lavtlønte skattebetalere gir dem så mye penger at de kan leve som høytlønte journalister.

Gunnar

04.05.2017 kl.11:01

Jeg har lenge lagt merke til at media ikke stiller AP til veggs når både Støre, Griske og Tajik gir regjeringen skylden for titusener oppsigelser fordi oljeprisen kollapset.

Dette er en farlig utvikling og sementerer bare vissheten om at pressen beskytter partiet.

Erik

04.05.2017 kl.11:05

Siden en betydelig majoritet av redaktører og journalister er "trygt" plassert ute på venstresiden, og 90% av forskere de støtter seg på er plassert i samme område, blir ikke den offentlige debatt særlig faktaorientert og objektiv.

Dette er spesielt synlig på politikk- og klimaområdene...

Gaunil

04.05.2017 kl.11:08

Når t.o.m. NTB vinkler nyhetene, da må man være enig med Solvik Olsen.

Tom

04.05.2017 kl.11:20

Har man allerde glemt 8-års vanstyre med den rødgrønne regjeringen? Globalisering, forverret sikkerhetssituasjon, safunnsberedskap på bar bakke, Forsvaret nedlagt, nå må vi slutte å stemme på de etablerte partiene!

Frp, dere må: 1. Nei ttil EU, 2. Folkeavstemning EØS 3. Nei til familieinnvandring fra ikke-vestlige samfunn.

Stemmefiskene

04.05.2017 kl.11:21

Dette ordner seg så snart mediene har fått samlet sammen troppene og startet opp faktisk.no.

Da blir det bare sannheter og velstand i alle disse "nyhets"-kanalene.

Kanskje vi da også kan lese alle de nyhetene som mediehusene ikke "rekker" å publisere per dags dato...

F.eks. slike NTB-saker som stort sett bare kommer i små lokale aviser ala Sunnmørsposten (all ære til en avis som faktisk ennå publiserer viktige nyheter som de fleste andre mediehus ikke "finner plass til") eller ABC Nyheter.

Halvard

04.05.2017 kl.11:21

N T B

Det hadde vært interressant å få brakt på det rene hvilke politiske ståsted de enkelte aktører, som er ansatt i NTB, har.

Ville vi bli overrasket?

Skvatt

04.05.2017 kl.11:23

Trist og leit er det. Eg vart nemlegen glad då eg las at regjeringa hadde visdomen til å auka sysselsettinga med å tilsetja fleire hjå offentleg administrasjon. Endeleg hev dei blåblå byrja føra raudgrøn politikk, tenkte eg då. So her provar berre samferdsleministaren at politikken åt regjeringa ikkje er samfunnstenleg og at Arbeiarpartiet og dei raudgrøne hev rett. Og det er i kvert fall gildt og sælt i denna sakja, sann. Jau!

Bjørn Tore

04.05.2017 kl.11:30

FAKE NEWS media...!!!

Hugo P

04.05.2017 kl.12:28

AP og deres voldsomme pressestøtter er snart det eneste tradisjonelle media kan leve av, så det er ikke så rart at de jobber febrilsk for et regjeringsskifte.

Laila Monica Nikolaisen

05.05.2017 kl.13:10

JEG ER IKKE SINNSYK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

OleG

06.05.2017 kl.16:58

Fungerande link

http://journalisten.no/2016/05/journalistene-blir-rodere

Skriv en ny kommentar

hits